.

.

Основи на робството и свободата - Статии, притчи, любопитни факти, философски есета, библиотека, форум...

Изпрати на приятел Печат
Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 

Съвременното робство

Съвременното робство - De la servidumbre moderna (2009) 52 min.

Режисьор Жан Франсоа Бриент

Филмът поставя под прицел състоянието на днешните роби в рамката на тоталитарната пазарна система с намерение да назове нещата с истинските им имена, да разкрие скритата им същност.

"Модерното робство е доброволно, одобрено от тези роби,които лазят по повърхността на Земята.Те сами купуват стоките, които ги заробват всеки ден все повече. Робите сами си търсят работа, всеки път все по-безчовечна и отчуждаваща, която им се предоставя, ако докажат, че са добре дресирани.
Те сами избират господарите, на които да служат. За да може тази абсурдна трагедия да се случи, е необходимо да лишат тези роби от осъзнаването на собственната им експлоатация и тяхното отчуждаване. Това е причудливата съвременност на нашето време.

Продължение...
Изпрати на приятел Печат
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 

Полярните сияния

Тези изключително красиви светлинни ивици в горните слоеве на атмосферата са познати на човечеството от хилядолетия и са наречени полярни, защото възникват в полярните региони, близо до магнитните полюси на нашата планета.
Източникът на тези сияния се намира на 149 млн. км. от нас – Слънцето. То изхвърля гигантски количества материя – повече от 1 млн. тона/сек. под формата на нажежен газ. Този газ се отделя чрез периодични експлозии и изригвания (протуберанси), под формата на слънчев вятър. Той се движи със скорост от 200 до 1000 км/сек. и достига Земята в зависимост от скороста за 2 до 4 дни.

Животът на нашата планета е предпазен от атаките на Слънцето чрез дебелата атмосфера и невидимия щит на нейната магнитосфера – силното магнитно поле. То се простира на десетки хиляди километри около Земята и представлява надежден щит срещу слънчевия вятър.
Когато потоците заредени частици от Слънцето достигнат до земната магнитосфера, те се отклоняват, обтичат Земята и продължават пътя си в Космоса. Но не всички частици се отразяват от магнитосферата. Някои попадат в магнитното поле на Земата, ускоряват се следвайки магнитните силови линии и се отправят към полюсите, където се спускат ниско към Земята в района на конуса от магнитни силови линии, образуващ се около земната магнитна ос. Зоните над магнитните полюси са единствените две слаби места в магнитния щит на Земята.

Продължение...
Изпрати на приятел Печат
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 

Дионис и тракийския поход към Индия

Малцина знаят, че освен бог на виното и плодородието Дионис е известен също и като велик завоевател. Със своите вакханки и сатири той стига чак до Индия, покорява местното население и изгражда свещен град с име Ниса. Луций Ариан разказва, че преди идването на Дионис в Индия, местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракийския бог  им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също  закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. С други думи,  според Ариан Дионис е основателят на древната индийска цивилизация.

За далечното пътешествие на тракийския бог свидетелстват Филострат,  Еврипид, Хигинис, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон....Щом в толкова много извори се говори за забележителните деяния на Дионис, то походът му наистина трябва да се е състоял. За да може Херодот да нарече индийците най-големия народ, то някой е снабдил бащата на историята с тази информация, той лично не е пътувал из Централна Азия. За сметка на това траките са били известни с това, че са извършвали мащабни миграции на хиляди километри. Само те са могли да дадат на стария историк  данни за населението на далечна Азия. Преди Троянската война гърците не са били в състояние да навлезат дори в Черно море, та камо ли по-далеч.

Продължение...
Изпрати на приятел Печат
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 

Първата преграда - въведение

Това е първата преграда, деляща ни от свободата. Прегадите са осем, от които първите две имат по пет характеристики. Когато да преодоляваме едната преграда, пред нас ще се отвори следващата която ще присъединим към предишната. С първата преграда приключваме когато приключим с последната.

Тази преграда е изградена от задълженията ни към света. Чрез преодоляването й намалява влиянията на света,  съпротивлението ни към света, борбата срещу ставащото около нас и с нас. Установяваме мир в нас и около нас.

Има два начина да тръгнем по този път.

Продължение...
Изпрати на приятел Печат
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 

Текста

В този текст са описани основните принципи на светът, робството и свободата, както и за начина за преминаване от робство към свобода.

Тук се намират работните варианти на четирите раздела на "Основи на робството и свободата" и опция за изтегляне на целият текст. Текста е в процес на постоянни промени с цел да се възстанови в първоначалния му вид, тъй като той все още е неточен. Затрудненията са в следствие от това, че е писан на език, който не е използван от хиляди години, както и от това, че също от толкова време никой не го е използвал и не знае истинския му смисъл. Предстои скоро да бъдат завършени драстични промени най-вече по първи и втори раздел и ще бъдат качени тук на сайта. Променените точки ще бъдат с червени букви.

За да започнете да използвате текста, както и за да се освободите от робството няма никакви предварителни условия. Не е необходимо да се отказвате от каквото и да било, не е необходимо да потискате нищо в себе си, нито да покривате някакви критерии. Ако мислите, че използването на текста е занимание, което трябва да правите извън обичайните си занимания и е нещо различно от живота който водите, вие влизате в сериозна заблуда. Използването на текста става възможно само когато се прилага ежедневно във всичко. Първата стъпка е да спрете да заемате/подкрепяте страни и да излезете от заеманите от вас страни във всякакви спорове, конфликти, борби и войни. Не можете ли да направите това, няма да можете да продължите напред.

Ако искате да получавате известия за новите промени по текста, за нови статии свързани с текста и за други новости в сайта, първо трябва да се регистрирате. След като се регистрирате и влезете в сайта се присъединете към общността "Робство или свобода" , откъдето ще бъдете уведомявани за всички новости.

Тук по-долу са връзките към четирите раздела:

Раздел 1 - Светът

Раздел 2 - Излизане

Раздел 3 - Завръщане

Раздел 4 - Абсолютна свобода

Изтегли целият текст - стария вариант

Изтегли целия текст - новите промени от 8.07.2012

Страница 1 от 16